31 Mayıs 2018 Perşembe

Labioplasti Operasyonu (İç Dudak Estetiği)


Labioplasti Operasyonu (İç Dudak Estetiği)
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Konaç

Labioplasti Operasyonu (İç Dudak Estetiği)
Labium Latince köken olarak "dudak" anlamına gelir. Dış genital organın orta bölgesi dudak yapısına benzemektedir. "Labia" ise çoğul anlamda "dudaklar" anlamına gelmektedir. Plasti eki ise yapılan estetik ameliyatı tarif eder.

Genital bölgede büyük dudakların iç kısmında yer alan küçük dudakların yani Labium minörlerin şekil bozukluğunun cerrahi olarak düzeltilmesi operasyonuna "labioplasti" denilir.

Yapı olarak her kadında farklı büyüklükte ve görünümde olabilir, normalde büyük dudakların içerisinde klitorisin her iki yanından aşağı doğru uzanması ve büyük dudakların dışına doğru taşmaması gerekir. Vajeni ve üretrayı yani idrar yapılan deliği çevreleyen bu küçük dudakların aşırı büyük, aşırı kıvrımlı olması durumunda estetik şekil bozukluğu dışında cinsel yaşam da olumsuz etkilenebilir.

Vajen bölgesinde şekil bozukluğu olan kadınlar cinsel ilişki sırasında partnerine karşı utanma, görünümünden dolayı kendini rahatsız hissetme ve özgüvenini yitirmesi nedeniyle cinsel ilişkiden haz alamama ya da utanma duyguları ön plana çıkabilmektedir.

Büyük dudakların büyüklüğü durumunda zamanla rengi koyulaşabilir, yine küçük dudaklar zaman zaman iç çamaşırının sürtmesi, ince pantolon ve mayodan bile görülebilecek şekilde rahatsızlık verebilir ayrıca kişisel temizlik yapılırken rahatsızlık duyulabilir. Küçük dudakların kıvrımlarında biriken salgılar bazen o bölgenin kötü kokmasına neden olabilir.

Operasyon ile şekil bozukluğuna (fil kulağı gibi) neden olan doku fazlalıkları cerrahi olarak çıkartılır, dudaklara estetik normal bir şekil verilir. Labioplasti operasyonu düzeltilecek olan kısmın genişliğine göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Kullanılmaktadır ayrıca dikiş materyalini almaya gerek yoktur. Operasyon yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Hasta işlem bittikten sonra kendisini hazır hissedince ağrı ve kanama kontrolünün ardından rahatça evine gidebilir.

Günlük pansumanları ve reçetesini doktorunun önerdiği şekilde uygulayan hastanın operasyon bölgesi yaklaşık 7-10 gün içinde iyileşmektedir. Yaklaşık bir ayın sonunda tamamen doğal, güzel ve düzgün bir görüntü elde edilmektedir.

Uygulanan yeni cerrahi teknikler sayesinde bölgede kanama, şişme, morarma, ağrı gibi durumlar en aza indirilmiştir, Hatta bir çok hastada hiç postoperatif şikayet görülmemektedir. Bu operasyon evlenmemiş genç kızlara da kızlık zarına zarar verilmeden yapılabilir. 


EmoticonEmoticon