29 Mayıs 2018 Salı

Doğum Dikiş İzlerinin Düzeltilmesi (Perineoplasty)


Doğum Dikiş İzlerinin Düzeltilmesi (Perineoplasty)
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Konaç

Doğum Dikiş İzlerinin Düzeltilmesi (Perineoplasty)
Normal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve vajinanin düzensiz bir şekilde yırtılmasını önlemek amacı ile genellikle ”epizyotomi” denilen özel bir kesi yapılır. Doğum işleminin sonunda kesilen epizyotomi bölgesi lokal anestezi ile ya da sedo analjezi altında yeniden dikilerek onarılır. Ancak daha sonra çeşitli nedenlerle o bölge iyileşirken kotu ve istenmeyen bir iz bırakır ve skar dokusu oluşur.

Bazen kişinin kendi dokusundan kaynaklanan nedenlerle ya da epizyo dikişlerinin çeşitli nedenlerle doku tam kaynamadan açılması ya da yara iyileşmesini geciktiren diyabet, enfeksiyon v.s nedenlerle kötü iyileşmeye bağlı olarak gelişen bu nedbe dokusu cinsel ilişki sırasında ağrıya (disparoni) neden olabilir. Bu durum zamanla çiftlerde cinsel isteksizlik ve tatminsizliğe yol açabilir..

Ayrıca doğumdan sonra değişikliğe uğramış ve kötü görünen bir vajina kadınlarda güven eksikliğine, eşinden utanmaya ve psikolojik bir takım problemlere de zemin hazırlamaktadır.

Epizyo skarlarının çıkartılarak düzeltilmesi operasyonuna “epizyo skarektomi operasyonu”denilir. Bu operasyonlar tek başın yapılabileceği gibi genellikle vajina daraltıcı ameliyatlar (vajinoplasti operasyonu) ile birlikte de yapılabilir buna muayene sırasında doktorunuz la birlikte karar verebilirsiniz.

Epizyo skarektomi operasyonu genel olarak lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir ve yaklaşık 30 dakika kadar sürebilir.Operasyon sorası ağrı ve kanama çok az olabilir ancak hastalar bundan çok rahatsızlık duymazlar.

Bu tür ameliyatlar zorunlu ameliyatlar değildir ancak kişiye psikolojik ya da organik bir rahatsızlık veriyor ise kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde de yarar sağlamaktadır. 

Bu operasyonlar vajina daraltma operasyonları ile aynı zamanda yapılmakta olup alınan ameliyat sonuçları genel olarak hastayı çok memnun etmektedir.


EmoticonEmoticon