28 Şubat 2021 Pazar

Vajina Genişletme Ameliyatı


Vajina Genişletme Ameliyatı
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Konaç

Vajina Genişletme Ameliyatı

Vajina çeşitli nedenlerden dolayı bazen normalden daha dar olup ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. İlişki sırasında ağrı olmasına "disparoni" adı verilir. Vajina darlığı nadiren doğuştan olabildiği gibi çoğunlukla geçirilmiş bir takım vajinal ameliyatlar veya normal doğumlarda uygulanan epizyotomi denilen vajene yapılan kesinin onarımı sırasında vajenin fazla daraltılması sonrasında oluşan skar dokusu da darlığa neden olarak cinsel beraberlikte zorlanmaya neden olabilir.

Mesane ve rektumun sarkması sonucu yapılan vajinal ameliyatlar sonrası da vajina normalden daha dar ve daha kısa bir hale gelebilir. Ya da rahim sarkması durumunda yapılan vajinal histerektomi operasyonu (VAH Pperasyonu) sonrasında da vajina normalden daha kısa ve dar hale gelebilir.

Vajinanın normalden fazla daraltılması cinsel ilişkide ağrıya neden olmaktadır. Cinsel ilişkide ağrı hisseden bir kadının haz alması mümkün değildir. Dolayısı ile bir süre sonra cinsel isteksizlik ve soğukluk ortaya çıkar ve eşler arasında huzursuzluğa neden olmaya başlar.

Bu tür sorun yaşayan bir hastanın öncelikle güvendikleri bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir muayeneden geçmelidir. Jinekolojik muayene sonrasında kesin tanı konulabilmekte ve gerekiyor ise operasyon ile sorun çözülmektedir.


EmoticonEmoticon