25 Mayıs 2018 Cuma

Başka Ülkelerde Kürtaj Yapılıyor mu?


Dünyada Kürtaj
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Konaç

Dünyada Kürtaj Ne Anlama Gelmektedir

Kanada
1988 yılından bu yana, Kanada Yüksek Mahkemesi mevcut kürtaj kısıtlamalarının anayasaya aykırı olduğuna karar vermiş ve kürtaj hamileliğin herhangi bir aşamasında yasal olmuştur

Meksika
Meksika'da kürtaj izni eyaletten eyalete ve duruma göre değişir.

Brezilya
Kürtaj yalnızca tecavüz veya ensest durumlarda veya annenin hayatının tehlikede olduğunda yasaldır. Federal yönetmeliğe göre, hastaneler gebeliği sonlandırılmadan yani kürtaj yapmadan önce tecavüz veya ensest sonucu olduğuna dair resmi bir karar gerekmektedir.

Şili
1967 yılından beri, annenin hayatını kurtarmak için gerekli olduğu durumlarda kürtaj yasal. Onun dışındaki her durumda kürtaj yasadışıdır. Şili de kadın doğum hapı satış yaşı yaşları 14 ve üstüdür.

Kolombiya 
Kolombiyada 2006 Mayıs ayında kürtajın her koşulda yasadışı olduğuna kararı alınmıştır. Kürtaj Kolombiya'nın en yüksek mahkeme kararıyla tecavüz veya ensest vakalarında, anne hayatını veya beden sağlığının tehlikede olduğu durumlarda yapılabilir.

El Salvador
Kürtaj doktorların tıbben gerekli olduğunu düşündüğü durumlarda dahil her durumda El Salvador'da yasaktır. Hükümetin bu konuda ciddi yasal yaptırımları vardır.

Rusya
Kürtaj, anne ya da ağır fetal anomali yaşam ve sağlık için bir risk içeren durumlarda gebelik sırasında gebeliğin ilk 12 haftasının yanı sıra herhangi bir noktada da serbestçe yapılabilir. 2003 yılından bu yana, kürtaj da hapis, tecavüz, ya da eş sakatlık ya da ölüm de dahil olmak üzere belirli sosyal alanları kapsayacak şekilde gebeliğin 12. ve 22. haftaları arasında yapılabilir.

Mısı
1937?den beri her koşulda kürtaj yasaktır.

İran  
Kürtaj 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'da yasadışı olmuştur.

İsrail
1977?de yapılan bir kanun annenin hayatını kurtarmak için ya da onu ruhsal veya fiziksel sağlığı korumak için İsrail'de kürtajı yasallaşmıştır. Çin Kürtaj Çin'de serbestçe yapılabilmektedir.

Hindistan
Kürtaj tecavüz veya fetal anomali durumlarında, ya da sosyal veya ekonomik nedenlerle, annenin hayatı veya beden veya ruh sağlığının tehlikede olduğu durumlarda, gebeliğin ilk 20 haftasında Hindistan'da yapılabilmektedir. Ancak, hamileliğin 12. ve 20. haftaları arasında kürtaj hakkı elde etmek için, iki tıp doktorundan onay alınması gerekmektedir.

Japonya
Japonya'da 1996 yılından beri, annenin hayatını kurtarmak için kendi fiziksel sağlığını korumak için gebeliğin ilk 24 haftası içinde kürtaj yasaldır.

Fransa  
1975'ten bu yana Fransa'da kürtaj serbest. 2001 yılında yapılan değişikliklerle de kürtaj süresi 10 haftadan 12 haftaya çıkarıldı. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin kürtaj yaptırması için ailenin izin şartı kaldırılmıştır.

İtalya 
İtalya'da kürtaj 1978'e dek hem yasak hem de günah sayılıyordu. Hatta kürtaj yaptıran kadın için 7-12 yıl, hekim ya da sağlık görevlisi için 1-4 yıl, teşvik eden üçüncü bir kişi için de 6 ay-2 yıl hapis cezası öngörülüyordu. 1978 yılından itibaren bazı zorunlu koşullarda kürtaj serbest bırakılmıştır.

Yunanistan
Yunanistan'da 1986 yılında Ceza Kanunu'nun 304'üncü maddesinde yapılan değişiklikle kürtaj hamilenin rızası, tam teçhizatlı bir hastanede yapılması, jinekolog ve anestezi uzmanının hazır bulunmaları kaydıyla yapılabiliyor. İlk 12 hafta içinde kürtaj yapılabiliyor.

Almanya
Almanya'da da yasalarla belirlenmiş durumda. Alman yasalarına göre hamileliğin ilk 14 haftasında ilgililerin ve tıp uzmanlarının onayıyla gerçekleşen çocuk aldırma serbest.  


EmoticonEmoticon